🇲🇽 Знаме: Мексико

Копирајте го и залепете го ова емоџи: 🇲🇽

Значење емоџи

Националното знаме на Мексико е правоаголно поло со три вертикални ленти: зелена, бела и црвена. Во центарот на знамето, против белата лента е државниот амблем. Зелената лента е поврзана со надеж, белата со чистота, а црвената со крв 🩸 пролеана за независност.

Исто така познато како

  • 🇲🇽 Mexican Flag

Apple Име

  • 🇲🇽 Flag of Mexico

Како изгледа ова емоџи на различни платформи?

🇲🇽 Емоџи кодови

Codepoints

U+1F1F2 U+1F1FD

Кратки кодови

  • Github
  • Slack
  • Emojipedia

За програмери

URL escape code %F0%9F%87%B2%F0%9F%87%BD
Punycode xn--q77hwa
Bytes (UTF-8) F0 9F 87 B2 F0 9F 87 BD
JavaScript, JSON, Java \uD83C\uDDF2\uD83C\uDDFD
C, C++, Python \U0001f1f2\U0001f1fd
CSS \01F1F2 \01F1FD
PHP, Ruby \u{1F1F2}\u{1F1FD}
Perl \x{1F1F2}\x{1F1FD}
HTML hex 🇲🇽
HTML dec 🇲🇽

Тагови: знаме

Категорија: Знамиња

Подгрупа: Знаме на земјата